Eğer YouTube‘u daha etkin kullanmak istiyorsanız aşağıdaki metriklere dikkat etmenizde fayda var. YouTube Analytics üzerinden erişebileceğiniz bu 10 metrik sayesinde etkileşiminizi yükseltebilir ve abone büyümenizi arttırabilirsiniz. Yeni stratejiler belirlemenizde faydalı olacak bu 10 noktayı gelin beraber inceleyelim.
İzlenme süresi
İzlenme süresi raporu size gösterim sayısı, gösterimlerin tıklanma oranı, görüntüleme sayısı ve izleyicilerin içeriğinizi ne kadar süre izlediği hakkında bilgi verir. Bu raporda youtube.com’dan, video izleme sayfası’ndan ve mobil YouTube uygulamalarından toplanan veriler gösterilir.
Bunun yanı sıra izlenme süresinin, insanların videonuzu izlerken geçirdiği dakikaların toplam miktarı olduğunu da belirtelim. YouTube daha fazla izlenme süresine sahip video ve kanalları arama sonuçlarında ve önerilenler kısmında öne çıkardığı için izlenme süresinin ana metriklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. YouTube’un bu video ve kanalları öne çıkarmasının nedeni ise algoritmanın, daha fazla izlenme süresine sahip videoların daha fazla etkileşim yaratabilme özelliğine sahip olduğunu varsayması.
Bu arada izlenme süresi raporunda, videolarınızın biriktirdiği izlenme süresini de görebilirsiniz. Ayrıca, videolarınızın her birini izlenme süresiyle sıralamanız ve en ilgi çekici video türlerinizi belirlemek için videolarınızı temalara, stillere ve uzunluklara göre gruplamanız da mümkün.
Ortalama görüntüleme yüzdesi
Ortalama görüntüleme yüzdesini ortalama görüntüleyenin izlediği her bir videonun yüzdesi olarak da tanımlayabiliriz.
Bu metrik, videonuzun; görüntüleyenlerin ilgisini ne kadar süre canlı tutabildiğini ölçümler. Eğer YouTube, videolarınızın insanların ilgisini canlı tutabildiğini fark ederse, sizi daha yüksek arama ve öneri puanıyla ödüllendirir. Bu başlığa İzlenme Süresi raporundan ulaşabilirisiniz.
Ortalama görüntüleme süresi
Ortalama görüntüleme süresi seçilen içerik, tarih aralığı, bölge ve diğer filtreler için görüntüleme başına dakika olarak tahmin edilen ortalama izlenme süresini verir. Aynı zamanda bu metriği toplam izlenme süresinin, tekrar oynatmalar da dahil olmak üzere toplam video oynatımlarına bölünmesi olarak da tanımlayabiliriz.
Bu metrik, videonuzun görüntüleyenlerle etkileşim kurma yeteceğini ölçümler. Eğer videonuz görüntüleyenlerle etkileşim kuramıyorsa, izleyiciler videodan hızlıca çıkacaktır. Bu durum da sizi etkileyici olmayan bir ortalama görüntüleme süresiyle başbaşa bırakır. Ancak videonuz görüntüleyenlerle etkileşim kurabiliyorsa, ortalama görüntüleme süresi ve toplam izleme süresi artış gösterir. Bununla birlikte arama ve öneri puanlarınızı da yükseltir.
Kitleyi elde tutma
Kitleyi elde tutma metriği size videonun her bir anında onu görüntüleyen ve terk eden izleyicilerin yüzdesini gösterir. YouTube kitleyi elde tutma metriği yüksek olan videoları arama ve önerilenlerde öne çıkarır. Bunun nedeni bu videoların izleyicilerin ilgisini etkin bir şekilde yakalayan nitelikte olmasıdır.
Aslında kitleyi elde tutma metriği gelecekteki video stratejiniz konusunda da sizi bilgilendirir. Zira videonuzun en çok dikkat çeken kısımları, bir sonraki videonuzda işleyebileceğiniz konulara dönüşebilir. Aynı zamanda etkileşimin düştüğü noktaları inceleyerek izleyecilerinizi neyin sıktığını bulabilirsiniz. Böylece sonraki videolarınızda izleyicilerinizi sıkan bileşenleri eleyebilirsiniz.
Bu arada YouTube’un kitleyi elde tutma raporunda iki farklı grafiğin yer aldığını belirtelim. Mutlak kitleyi elde tutma ve göreli kitleyi elde tutma olarak ayrılan bu verilerden ilki; videonuzun izleyicileri tutmakta ne kadar iyi olduğunu gösterirken, diğeri aynı uzunluktaki tüm YouTube videolarına karşın tek bir videonuzun izleyicileri tutmakta ne kadar iyi olduğunu gösterir.
Yeniden izlenme
Yeniden izlenme; videolarınızın belli bir kısmının yeniden izlenme oranını verir. Eğer videonuzun belli bir kısmını çok fazla kişi tekrar izlemişse, muhtemelen o anda videonuzda yer verilen konuyla ilgilenmişlerdir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu konular ilerleyen zamanlarda video stratejinizi de besleyebilir. Bu veriye kitleyi elde tutma kısmından erişebilirsiniz.
Etkileşim
Yorumlar, paylaşımlar, beğenme ve beğenmemeler pazarlama ekipleri için oldukça değerli ve nitelikli veriler.
Yorumlar, videonun izleyiciler üzerindeki duygusal etkisini resmederken, paylaşımlar kaç izleyicinin sizin içeriğinize ve markanıza değer verdiğini gösterir. Bu noktada izleyicilerin kendi kişiliklerine uygun buldukları içerikleri paylaştıklarını belirtelim. Yani videonuzu herkese açık biçimde paylaşan izleyiciler, markanıza olan güvenlerini ve desteğini gösteriyor.
Beğenme ve beğenmeme seçenekleri ise sizin izleyicilerinizde hangi video konularının daha iyi sonuç verdiğini bulmanızı sağlar.
Gösterim ve tıklama oranı
Gösterim tıklama oranını küçük resmi gören izleyiciler arasından videoyu izleyenlerin oranı olarak tanımlayabiliriz. Bu metrik, kullanıcıların videonuzu anasayfa sekmesinde, önerilenler ya da trendler kısmında gördükten sonra izlemek için kaç kişiyi çekebildiğini gösterir. Yüksek gösterim ve tıklama oranı, YouTube’daki izleyici kitlesiyle ilişkili konulara değinen videolarınız olduğunu ve içeriklerinizin ilgi çekici olduğunu gösterir.
Bu oran genellikle videoyu ilk olarak yayınladığınız anda yükseliş gösterir. Bunun nedeni abonelerinizin anasayfalarının üstünde videonuzu görür görmez tıklamalarıdır. Ancak videonuz sizin temel izleyicinizin ötesine yayılmaya başladığında gösterim ve tıklama oranı düşüş gösteriri. Bir süre sonra ise bu oran sabit kalır.
Bu metrikten aldığınız verileri ortalama görüntüleme yüzdesini ve Ortalama görüntüleme süresiyle de eşleştirebilirsiniz. Böylece videonuza tıklayan kişilerin gerçekten içeriğinizi izleyip izlemediğini ölçümleyebilirsiniz. Yüksek gösterim ve tıklama oranı oldukça iyidir. Ancak insanlar videonuzun başında izlemeyi bırakıyorsa, seçtiğiniz görsel ya da başlık yanıltıcı olabilir. Bu noktada izleyenler markanıza olan güvenini de kaybedebilir.
Videonuz düşük bir gösterim ve tıklama oranına ancak aynı zamanda yüksek etkileşime sahipse, videonun küçük ama içeriğinizi seven belirli bir hedef kitleye hitap ettiğini söyleyebiliriz.
Kart tıklaması
Kartlar video esnasında izleyicilerin istenen bir eylemi yapması için yönlendiren kayar panellerdir. Bu paneller sayesinde izleyicilerin bir başka videoyu izlemesi, kanala abone olması ya da başka bir siteyi ziyaret etmesi sağlanabilir. Her bir kartın tıklama oranı size izleyicilerin hangi eylemi tercih ettiğini söyler. Bu da her videonuza etkileşimi daha yüksek olan kartı yerleştirmenizi sağlar. Böylece izlenme sürerinizi, abone büyümenizi veya web sitenizin trafiğini arttırabilirsiniz.
Üstelik kart tıklama oranını analiz etmek, bir sonraki videonuzda yer alacak kartların ideal zamanlamasını, yerleştirmesini ve süresini belirlemenize yardımcı olur.
Oynatma listesi etkileşimi
Oynatma listeleri videolarınızı düzenli tutmanızın ve kolayca tüketilmesini sağlamanızın en iyi yolu. Bu sayede izleyicileriniz sevdikleri konuları ele alan içerikleri hızlıca tüketebiliyor ve içerikleriniz izlenmeye devam ettiği için kanalınızın izlenme süresi de artış gösteriyor.
Oynatma Listesi etkileşiminizi analiz etmek için oynatma raporunda yer alan iki farklı metrikten faydalanabilirsiniz. Bunlardan ilki oynatma listesi başlatma başına izlenme sayısı diğeri ise oynatma listesinde ortalama süre. Eğer bu iki metrik düşük seyrediyorsa kitleyi elde tutma oranı yüksek videolardan bir oynatma listesi oluşturmayı deneyebilirsiniz.
Benzersiz izleyici verileri
Benzersiz izleyiciler terimini belli bir zaman diliminde videonuzu izleyen bireylerin ortalama rakamı olarak tanımlayabiliriz. Bu metrik sizin izleyici kitlenizin boyutunu anlamanıza yardımcı olur.
Bu metriği ayrıca videolarınızdaki abonelerin etkileşimini ölçmek için de kullanabilirsiniz. Eğer sizin benzersiz izleyicileriniz, abone sayınızdan azsa, aboneleriniz videolarınızın sıkı takipçisi değildir. Onları daha aktif hale getirmek istiyorsanız kendilerinden yeni videolar için bildirimleri açmalarını rica edebilirsiniz.
kaynak:webrazzi
Diğer Web Site Seçenekleri
Klasik Sayfa
1.000 - 2.500 TL
- *1-10 Sayfa
- *Ürün/Hizmet Sayfaları
- *Ücretsiz Alan Adı
- *Cloud Sunucu
- *Kurumsal E-posta
- *Sayfa Tasarımı
- *İçerik Girişi
- *Google Harita Kaydı
Özel Sayfa
Teklif İsteyin
- *Standart Sayfalar
- *Özel Tasarım Ek Sayfalar
- *Ürün/Hizmet Listeleme
- *Ürün/Hizmet Detayı
- *Yabancı Dil
- *Ücretsiz Alan Adı
- *Cloud Sunucu
- *Kurumsal E-posta
- *İçerik Girişi
- *Google İşletme Kaydı
- *Seo Altyapısı
E-ticaret Sitesi
Teklif İsteyin
*Ücretsiz Alan Adı
*SSL Sertifikası
*Cloud Sunucu
*Sanal Pos/Ödeme Entegrasyonu
*Pazaryeri Entegrasyonu
*Tedarikçi Entegrasyonu
*Ürün Filtreleme
*Mobil Uyumlu