
STARTUP VE KURUMSAL ŞİRKETLER
İÇİN ORTAK INOVASYON NASIL SAĞLANIR?
Start-up kurumsal işbirliklerini verimli ve etkili şekilde nasıl gerçekleştirilebileceği hakkında ipuçları veriyoruz.
SÜREÇ VE HEDEFLERİN NETLEŞTİRİLMESİ
İşbirliği yapacak şirketler, başarılı ve uzun vadeli bir ortaklık için, tüm tarafların mutabık olduğu ortak süreç ve hedefler belirlemelidir. Bu, farklı kurum kültürleri ve çalışma yöntemlerinin uyumlu bir şekilde entegre edilmesini ve etkin bir işbirliği kültürünün oluşturulmasını içerir. Bu sayede, taraflar arasında uyum ve verimlilik artışı sağlanarak, işbirliğinin başarıya ulaşması kolaylaşır.
Birlikte bir startup projesi geliştirmek için mesajınızı bekliyoruz.
GENEL ADIMLAR
İş planının oluşturulması
Hukuki uygunluk kontrolleri
Stratup korunması ile ilgili işlemler
Startup planına uygun şirket türünün seçilmesi
Projeye yatırım süreci
Kişisel verilere uygunluk

WEB PROJE ADIMLARI
Önceki altyapıları inceleme
MVP - başlangıç için ideal yapıyı bulma
Esnek gelişim metodları uygulama
Mimari yapıyı ölçeklendirme
Hızlı ve güvenli kodlama
Refactor yerine temiz başlangıç

ARKA PLANDA
Jira Proje Yönetimi
İş (Issue) oluşturma, atama ve önceliklendirme
İş akışlarını (Workflow) kullanarak iş süreçlerini yönetme
İşleri etiketleme, bileşenlere ayırma ve ilişkilendirme
İş durumlarını takip etme ve raporlama
Alt görevler (Sub-task) ve bağımlılıkları yönetme

ÖNCEKİ
YAPIYI
İNCELE
Projeye başlarken, elinizde hazır ve işleyen bir altyapı olup olmadığını kontrol edin.
Eğer yoksa, internette mevcut olan ve projenize uygun altyapıları araştırıp bir liste oluşturun. Bu hazır altyapılar, daha önce geliştirilmiş ve üzerinde değişiklikler yapabileceğiniz bir proje veya kolayca adapte olabileceğiniz yazılım framework'leri (örneğin, NodeJS için Express, Sequelize, Mongoose vb.) olabilir. Amaç, projeyi mümkün olan en kısa sürede başlatmaktır. Her şeyi en iyi bildiğinizi düşünerek hazır altyapıları kullanmamak ve her şeyi sıfırdan yapmak, projeye ve size gereğinden fazla zaman ve kaynak kaybettirebilir.
Projenizin en önemli özelliklerini belirleyerek bir MVP (Minimum Değerli Ürün) planı oluşturun ve bu plana göre sprintlerinizi/iterasyonlarınızı yönetin.
MVP, ürününüzün ilk adımıdır ve "kullanılabilir ilk ürün" anlamına gelir. Yani, ürününüzün mükemmel olması gerekmez; önemli olan, temel işlevleri yerine getirmesidir. Bu süreçte, ürününüzün henüz tamamlanmadığını söyleyenler olacaktır. Ancak unutmayın, her büyük ürün küçük adımlarla başlar. Önemli olan, ilerlemeye devam etmek ve müşteri geri bildirimleriyle ürününüzü geliştirmektir.
(MVP)
MİNİMUM
MALİYET
ÜRÜNÜ
ES
NEK
LİK
Esneklik, startup dünyasının anahtarıdır.
Mobil uygulamanız hem iOS hem de Android'de çalışacaksa ve kaynaklarınız kısıtlıysa, React Native, Flutter veya PhoneGap gibi cross-platform çözümlerle başlayın. Unutmayın, her platform için ayrı geliştirme yapmak her zaman gerekli değildir. Önemli olan, hızlı ve verimli bir şekilde minimum değerli ürünü (MVP) piyasaya sürmek ve kullanıcı geri bildirimleriyle ürünü geliştirmektir. Katı kurallar ve mükemmelliyetçilik, startup'ınızın başarısını engelleyebilir.
Startup'ınızda verimliliği en üst düzeye çıkarmak için 80/20 kuralını (Pareto ilkesi) benimseyin.
Bu kural, kaynaklarınızı en etkili şekilde kullanmanızı sağlar. Örneğin, mobil uygulamanızda sadece bir ekranda kullanılacak bir deep link özelliği için iki haftalık bir geliştirme süresi öngörüyorsanız, bu süreyi gözden geçirin. Belki de bu süreyi, kullanıcılarınız için daha değerli olacak başka bir özelliği geliştirmeye ayırabilirsiniz. MVP planınızı hazırlarken 80/20 kuralını akıllıca uygulayarak projenizin teknik açıdan hızla ilerlemesini sağlayabilir ve başarıya daha hızlı ulaşabilirsiniz.
80/20
KURALI
--
PARETO
İLKESİ
MASRAFI
GÖZÜNDE
CEBİNDE
BÜYÜTME
Ölçeklenebilir bir altyapı planı oluşturun ve gereksiz masraflardan kaçının.
Başlangıçta, çözümünüzü en uygun maliyetle nasıl hayata geçirebileceğinize odaklanın. Ölçeklenebilir bir altyapı sayesinde, zamanla daha yüksek maliyetli ancak yönetimi daha kolay platformlara geçiş yapabilirsiniz. Örneğin, hayaliniz AWS kullanmak olabilir, ancak başlangıçta DigitalOcean, Hetzner ve benzeri daha uygun maliyetli bir alternatifle başlayabilirsiniz. Yatırım almış olsanız bile, bu yaklaşım şirketinizin daha uzun süre ayakta kalmasını ve başarıya ulaşma şansını artıracaktır.
Her proje yeniden yapılandırılabilir, ancak en baştan temiz ve anlaşılır bir altyapı kurmak büyük avantaj sağlar.
Temiz bir proje, yapısına bakıldığında her şeyin yerli yerinde olduğu ve kolayca anlaşılabilen bir projedir. Ön yüzde (frontend) modülerlik sağlayan araçlar (örneğin Webpack) kullanmak, temiz bir proje oluşturmanıza yardımcı olur. Arka uçta (backend) ise klasör/paket yapısını düzenli kurmak ve iyi bir framework kullanmak temiz bir proje oluşturmanızı kolaylaştırır. Geliştirme sürecinde her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Küçük kusurları görmezden gelin, not alın ve ilerlemeye devam edin. Aksi takdirde, mükemmeliyetçilik tuzağına düşüp 5 günlük işi 2 haftada bitirebilirsiniz. Sonuçta aynı ürün ortaya çıksa bile, özellikle bir startup'sanız, bu durum zaman kaybından çok daha fazlasına mal olabilir.
REFACTOR
YA DA
TEMİZ
BAŞLANGIÇ
WEB
SERVİS
KULLAN
ÇEKİNME
Projenizin başlangıç aşamasında, hazır servislerden faydalanmaktan çekinmeyin. Örneğin, üyelerinize haftalık bilgilendirme e-postaları göndermeniz gerekiyorsa, bunu kendiniz geliştirmek yerine bu hizmeti sunan bir servis kullanabilirsiniz. Ancak, önemli olan nokta, ileride bu servisten vazgeçme ve kendi altyapınızda geliştirme yapma ihtimalini göz önünde bulundurarak entegrasyonu gerçekleştirmektir. Başka bir deyişle, servise aşırı bağımlı hale gelmeyin.

ÖZEL WEB PROJELERİNİZ İÇİN BİZE ULAŞIN
Bir girişimin başarısı, büyük ölçüde ekip arkadaşlarının yeteneklerine, vizyonuna ve uyumuna bağlıdır. Uyumlu, iş odaklı ve deneyimli bir ekip, girişimin karşılaşacağı zorlukların üstesinden gelmesini ve hedeflerine ulaşmasını sağlar. Ekip arkadaşları seçerken, sadece teknik becerilere değil, aynı zamanda projeye ve girişimin vizyonuna inançlı kişilere odaklanmak önemlidir. Bu inanç, motivasyonu ve dayanıklılığı artırarak, başarıya giden yolda güçlü bir itici güç olacaktır.
Startup projelerinizle ilgili danışmanlık veya çözüm ortaklığı arayışınızda bir mesajınız ile bize ulaşabilirsiniz.
MESAJ
GÖNDERİN
Sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.
İletişim formunu kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Projeniz hakkında kısa bir bilgi paylaşmanız yeterlidir. En kısa sürede size geri dönüş yapacağız.