DEPIN

NEDİR?

Merkezi Olmayan Fiziksel Altyapı Ağları (DePIN), blok zincirini fiziksel altyapıyla birleştirmeye yönelik yeni bir yaklaşımdır. Bu projeler, hizmetleri merkezi yapılardan merkezi olmayan modellere kaydırmayı, güvenliği, ölçeklenebilirliği ve verimliliği artırmayı hedefliyor.

Bu blogda, günümüz endüstrilerinde gerçek bir etki yaratan önde gelen DePIN projelerinden bazılarını inceleyeceğiz.

DEPIN NEDİR?

Merkezi Olmayan Fiziksel Altyapı Ağları (DePIN), blok zinciri teknolojisinin fiziksel altyapı ile bütünleştirilmesine yönelik dönüştürücü bir yaklaşımı temsil eder. DePIN projeleri, geleneksel olarak merkezi kuruluşlar tarafından yönetilen hizmetleri merkeziyetsizleştirerek güvenliği, ölçeklenebilirliği ve verimliliği artırır.

DePIN alanı hızla gelişiyor ve 2025'in bu açıdan kritik bir yıl olması bekleniyor. Sektörler merkeziyetsizliği benimsemeye devam ettikçe, DePIN projelerinin sektörler genelinde fiziksel altyapının dönüştürülmesinde önemli bir rol oynaması muhtemeldir.

DEPIN

TÜRLERİ

Born and raised in Istanbul, I also studied my first degree and as well as spent the first few years of my professional life there. Ever since, I have lived in another two countries; Canada and since 2015 I have been living in Spain.

FİZİKİ KAYNAK AĞLARI

PRN'ler, sensörler, işlemciler veya operasyonel verimlilik için cihazlar gibi donanım bileşenlerinden oluşan somut ve konum tabanlı kaynakları içerir.

Bu kaynak ağları enerjinin, ağ bağlantısının, coğrafi verilerin ve daha fazlasının dağıtımını kolaylaştırır.

Bir PRN örneği, kullanıcılardan harita verileri toplayan merkezi olmayan küresel bir haritalama ağı olan Hivemapper'dır. Kullanıcılar, yüksek kaliteli sokak düzeyinde haritalamanın geliştirilmesine katkıda bulundukları için Hivemapper'ın HONEY token'ı ile ödüllendirilirler

Bir depin projesi nasıl geliştirilir?

DİJİTAL KAYNAK AĞLARI

DRN'ler, bilgi işlem gücü, veri depolama veya konuma bağlı olmayan diğer dijital hizmetler gibi dijital kaynakların dağıtımının ardından çalışır.

DRN'lerin operasyonel ve bakım maliyetleri, fiziksel altyapı ve yerinde personel ihtiyacını azaltarak uzaktan kolayca ölçeklendirilebildikleri ve yönetilebildikleri için daha düşüktür.

Örneğin, Orchid platformu, dünya çapındaki VPN sağlayıcıları ve kullanıcıları için merkezi olmayan bir pazar yeri işlevi görür. Kullanıcılar, kullanımlarına ve bant genişliği taleplerine göre, Orchid'in yerel ERC-20 belirteci olan OXT ile VPN hizmetleri için ödeme yapabilirler.

DePIN'ler dört bileşenin düzgün bir şekilde çalışması esasına göre çalışır:

BLOCKCHAIN MİMARİSİ

TOKEN ÖDEME SİSTEMİ

FİZİKSEL ALTYAPI

BAĞIMSIZ AĞLAR

DEPIN

NASIL

ÇALIŞIR?

İYİ BAŞLAYAN DEPIN PROJELERİ

  • 2024

    HELIUM (HNT)

    LoRaWAN and 5G networks

    Helium, cihazların geleneksel hücresel planlar olmadan küresel olarak bağlanmasını sağlayan merkezi olmayan bir kablosuz ağ kurdu. Katılımcılar, etkin noktaları çalıştırabilir ve HNT tokenleri kazanabilir.

  • 2024

    Internet Computer (ICP)

    IBM

    Merkezi bulut hizmetlerine ihtiyaç duymadan, merkezi olmayan uygulama ve hizmetlerin internet üzerinde çalışmasını sağlayan, blok zinciri tabanlı bir 'dünya bilgisayarı'.

  • 2024

    FILECOIN (FIL)

    CLOUD STORAGE

    Filecoin, kullanıcıların kullanılmayan depolama alanlarını kiralayabilmelerine olanak tanıyan, veri yedekliliğini ve güvenliğini garanti altına alan ve merkezi bulut sağlayıcılarına olan bağımlılığı azaltan merkezi olmayan depolama çözümleri sunuyor.

  • 2024

    IOTA (IOTA)

    EAE Business School

    Cihazlar arasında güvenli ve ücretsiz işlemlerin yapılmasını sağlayan, Nesnelerin İnterneti (IoT) için tasarlanmış bir kripto para birimi.

  • 2024

    Render Network (RNDR)

    GPU RENDERING

    Render Network, karmaşık grafik görevleri için yaratıcılara dağıtılmış bilgi işlem gücü sunarak, yüksek performanslı kaynaklara erişimi demokratikleştirerek merkezi olmayan GPU oluşturma hizmetleri sağlar.

  • 2024

    Arweave (AR)

    CLOUD STORAGE

    Verilerin kalıcı olarak depolanmasını, zaman içinde veri bütünlüğünün ve erişilebilirliğinin korunmasını sağlayan merkezi olmayan bir depolama ağı.

  • 2024

    BITTENSOR (TAO)

    ILAC

    Katılımcıları hesaplama kaynakları ve verileri katkıda bulunmaya teşvik eden, iş birliğine dayalı bir yapay zeka ekosistemini destekleyen merkezi olmayan bir makine öğrenme ağı.

  • 2024

    Theta Network (THETA)

    University of Marmara

    Video akışını geliştirmek için yedek bant genişliğini ve bilgi işlem gücünü kullanan, merkezi CDN sağlayıcılarına olan bağımlılığı azaltan merkezi olmayan bir içerik dağıtım ağı.

  • 2024

    Ocean Protocol (OCEAN)

    University of Marmara

    Merkezi aracılara ihtiyaç duymadan, bireyler ve kurumlar arasında güvenli ve özel veri paylaşımını sağlayan merkezi olmayan bir veri değişim protokolüdür.

  • 2024

    Dero (DERO)

    University of Marmara

    Dero, özel akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan depolamayı güvenli ve ölçeklenebilir bir şekilde entegre ederek hem kamusal hem de özel blok zincirleri için gizliliği koruyan çözümler sağlamayı hedefliyor.

MESAJ

GÖNDERİN

Sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.

İletişim formunu kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Projeniz hakkında kısa bir bilgi paylaşmanız yeterlidir. En kısa sürede size geri dönüş yapacağız.

info@cmsnano.comTelefon - 02122129990
Canlı Destek
{{ c.message }}
{{ c.created_at|render_date }}

Temsilci yazıyor....

{{ offline_message }}

 web tasarım