CMSnano Blog

SOSYAL MEDYA & TEKNOLOJİ & DİJİTAL & SEO

cmsnano blog
Web Tasarım Terimleri

Header (Üst kısım)
Header (Üst kısım) bir web sitesinde her sayfasında tasarım olarak değişmeyen içerisinde logo ve menü bulunduran kısımdır.

Content (Orta kısım/İçerik Kısmı)
Content (Orta kısım/İçerik Kısmı) bir web sitesinin orta kısmıdır. Bu kısım her açtığınız sayfanın şablonuna göre değiştir. Kullanıcı en çok bu kısımlarda vakit geçirir.

Footer (Alt kısım)
Footer (Alt kısım) bir web sitesinin aşağıya doğru inerken en sondaki alandır. Bu alan genellikle web sitesinin her sayfasında aynı olacak şekilde ayarlanır.

Sticky menu / Fixed Menü (Sabit Menü / Yapışkan Menü)
Menü kısmı genellikle header alanındaki sitenin sabit sayfalarına link verilen alandır. Bu sabit sayfalar headerda olduğu için her ayrı sayfanın en üstünde aynı şekilde sıralanır. Kullanıcı bu sabit sayfalara her an gitmek isteyeceği durumlarda Sticky menü kullanılır. Scroll ile aşağı kaydırdığınızda menü tarayıcının üst kısmına değdiğinden itibaren menü tarayıcının üst kısmına sabitlenir ve aşağıya doğru sizin görüş açınızı takip eder. Menü konumununa geri döndüğünüz menü ilk konumuna geri döner.

Smart Sticky Menü (Akıllı Menü)
Bu menüde aynı sticky menü gibi çalışır fakat kullanıcının görüşünü bozmamak için aşağıya doğru inerken menü gözükmez sadece yukarı doğru scroll hareketi yaparsanız menü gözükecektir.

Smooth scroll (Pürüsüz Kaydırma Çubuğu)
Kaydırma çubuğu işlemleri tarayıcının varsayılan ayarlarına göre değişiklik göstermektedir. Chromede her scroll topuyla kaydırdığınızda 100px kaydırma yaparken Firefox ile daha yumuşak bir kaydırma mevcuttur. Web sitenizde paralax efektleri var ise her tarayıcıda yumuşak bir kaydırma yapmanız gerekmektedir. Smooth scroll için özel jquery kütüphaneleri kullanmanız gerekmektedir.

Menu Shrink (Shrink Menü)
Bu menü türü de Sticky menü gibi işlev görür tek farkı aşağıya doğru kaydırdığınızda menü daha küçük bir hale gelir.

Adaptive Images (Uyarlamalı Görseller)
Bir web sitesinde görsellerin her platforma uyumlu olması çok önemlidir. Görselleri her platform için ayarlamanın 3 yöntemi vardır.

- Responsive yapı : Tek boyutlu görsel tüm ekranlara uyarlanır.
- Adaptive images : Aynı görsel her platform için boyutlandırılır. Böylece boyutu düşer.
- Hibrit : Her platforma ayarlanmış tek bir görsel.

Breadcrumb:
Bir web sitesinin navigasyon parçası olarak, nerede olduğunuzu gösterir. “Hansel ve Gretel” masalı ile benzerlik gösterir. Breadcrumb daha çok sayfanın üstüne yakın bir yerde bulunur. Site hiyerarşisini ana sayfadan bulunduğunuz sayfaya kadar gösterir.

CAPTCHA:
CAPTCHA, web formun bir parçası olup, formu dolduranın bilgisayar programı değil insan olduğunun tespitine yarar. CAPTCHA’nın amacı, web formlarından gelen spamları azaltmaktır.

Cascading Style Sheets:
CSS olarak da bilinir. Bir web sayfasının nasıl görüneceğini tanımlayan bir dildir. CSS, web sayfasında font, renk, düzen gibi özellikleri tanımlamaya yarar.

Content Management System:
CMS olarak kullanılır, web sitesinde içeriğin tasarımdan ayrılarak, etkileşimli web sayfaları oluşturmaya ve yönetmeye yarayan, web tabanlı yazılımdır.

Content:
İçerik web sitesinin temel maddesidir. Sayfanın detayını oluşturan metin ve grafiklerdir. Content sayfanın tasarmının düzeni ya da etkileşimi değildir.

Domain Name:
Domain name” alan adı olarak da bilinir. Internette IP adresi olarak bilinen numara ile haritalanmış web sayfasının bulunduğu bilgisayarın tanımlanmasında kullanılır. Domain, harf, rakam ve tire işareti (-) kombinasyonları ile satın alınabilir.

Ecommerce:
Elektronik ticaret, e-ticaret. Ürün veya hizmetlerin web veya diğer online mekanizmalar üzerinden satılmasıdır. Bu tür sitelerin, ödemeleri kredi kartı veya paypal gibi online ödeme sistemleriyle kabul etmesi özellikleri vardır.
HTML, Hypertext Markup Language:
Web sayfaları yazmaya yarayan dile verilen isimdir.

HTTPS:
HyperText Transfer Protocol over SSL kelimelerinin kısaltmasıdır. SSL Secure Socket Layer kelimelerinin kısaltmasıdır. Web sunusundan verilerin güvenli transferini sağlayan TCP/IP protokolüdür. HTTPS web sitelerinde banka bilgisi veya kredi kartı bilgisi gibi hassas verilerin toplanması sırasında kullanılır.

Hyperlink:
Web sayfasında bir sayfanın diğer sayfa ile bağlanmasında kullanılır.

IP, Internet Protocol:
Ağlarda (özellikle internette) verinin transferinde kullanılan paket-temelli protokoldür. IP adresleri nokta ile ayrılmış 4 ayrı rakamı ifade ederler. Bu numaralar bir alan adına dönüştürülürler.

JPEG, JPG:
Düşük kayıp özelliği bulunan grafik formatıdır. Özellikle renkli imajlar ve fotoğraflarda kullanılır. Joint Photographic Experts Group kelimelerinden kısaltılmıştır.

Lorem Ipsum:
Web tasarımcılar tarafından bir web sayfasındaki renkler, şekil ve duruşu göstermek için kullanılan demo metinlere verilen isimdir. Placeholder text, yertutucu metin olarak da isimlendirilir.

Permalink:
Permalink, “permanent link” kelimesinin kısaltmasıdır. Bir blog yazısını okuyucunun kolayca okuyabilmesi için bir linktir. Bir blogda pek çok yazı eklendiği için önceki okunan yazının kolayca hatırlanması için kullanılmıştır. Bugün SEO çalışmalarında bir zorunluluk haline gelmiştir.

Pixel:
Bilgisayar monitöründeki bir noktadır. Monitörlerin çözünürlüğü inch başına piksel sayısı ile ölçülür.

PNG:
PNG, Portable Network Graphics kelimelerinin kısaltmasıdır. Yüksek yoğunlukta sıkıştırılmış bilgisayar grafik formatına verilen isimdir.

Script:
Web sayfasındaki sonuçları göstermeden oldukça farklı yaptırmayı sağlayan bir parça koddur. Dinamik web sayfaları yapmayı sağlar. Çoğunlukla kullanılan javascripttir.

URL:
Uniform Resource Locator kelimelerinin kısaltması olup bir döküman veya diğer kaynakların adreslenmesinde kullanılır.

Web Application:
Web uygulaması, sade bir web sayfasından fazlasıdır. Web sunucularında saklanan, veritabanı araçlarını kullanarak Javascript (Ajax veya Silverlight), PHP, ASP.NET vb programlama teknolojileri kullanılarak, kullanıcılarla etkileşimli web siteleri oluşturmaya yarayan programlardır.

Diğer Web Site Seçenekleri

Tek Sayfa

200 - 300 TL

  • *1 Sayfa
  • *Ücretsiz Alan Adı
  • *Cloud Sunucu
  • *Sayfa Tasarımı
  • *İçerik Girişi
İncele

Klasik Sayfa

1.000 - 2.500 TL

  • *1-10 Sayfa
  • *Ürün/Hizmet Sayfaları
  • *Ücretsiz Alan Adı
  • *Cloud Sunucu
  • *Kurumsal E-posta
  • *Sayfa Tasarımı
  • *İçerik Girişi
  • *Google Harita Kaydı
İncele

Özel Sayfa

Teklif İsteyin

  • *Standart Sayfalar
  • *Özel Tasarım Ek Sayfalar
  • *Ürün/Hizmet Listeleme
  • *Ürün/Hizmet Detayı
  • *Yabancı Dil
  • *Ücretsiz Alan Adı
  • *Cloud Sunucu
  • *Kurumsal E-posta
  • *İçerik Girişi
  • *Google İşletme Kaydı
  • *Seo Altyapısı
İncele

E-ticaret Sitesi

Teklif İsteyin

*Ücretsiz Alan Adı

*SSL Sertifikası

*Cloud Sunucu

*Sanal Pos/Ödeme Entegrasyonu

*Pazaryeri Entegrasyonu

*Tedarikçi Entegrasyonu

*Ürün Filtreleme

*Mobil Uyumlu

İncele
Canlı Destek
{{ c.message }}
{{ c.created_at|render_date }}

Temsilci yazıyor....

{{ offline_message }}

 web tasarım